воскресенье, 21 января 2018 г.

АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ З ПІДБОРУ КІЛЬКОСТІ ТРУПІВ СОБАК І КОТІВ В М. МИКОЛАЄВІ

21.01.2018р.


Порівняльний показник виявлення кількості трупів собак і котів в м. Миколаєві за період 2014 - 2017 р.р. містить в себе 5 чинників:
1.     Якість утримання домашніх собак і котів в місті.
2.     Динаміку зростання кількості вуличних собак і котів.
3.     Випадки ДТП з участю тварин в місті.
4.     Загибель тварин внаслідок жорстокого з ними поводження.
5.     Економічні витрати.
Виконавцем роботи по підбору трупів тварин у місті Миколаєві - є КП ММР «Центр захисту тварин» (далі - Підприємство). Замовником - є 4-и адміністрації районів м. Миколаєва: Центральна, Заводська, Інгульська, Корабельна. Розрахунок з Підприємством за виконану роботу по підбору трупів тварин здійснюють районні адміністрації з коштів, що поступають до міського бюджету. Інформацію щодо дислокації в місті трупів тварин надають громадяни за телефонами: 15-88; 0512-362418 цілодобово. Але процент наданих заявок від населення щодо підбору трупів тварин за вказаними телефонами складає не більш 30-35 % від загальної кількості наявних трупів тварин на вулицях м. Миколаєва.

В м. Миколаєві з 2014 року працює комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Центр захисту тварин» згідно свого Уставу, Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві (далі - Правила) та Програми поводження з собаками та котами на території м. Миколаєва (далі - Програма).
Підприємство фінансується з міського бюджету згідно Програми.
Для того, щоб оцінити якість роботи Підприємства, треба проводити моніторинг на предмет виконання ним його Уставних завдань та Програми, в якої серед іншого акцентовано на тому, що:
«Програма у своїй основній частині базується на ідеї повної ліквідації причин появи бездоглядних собак та котів в місті, а це є вирішенням питання утримання собак та котів, які мають власників: їх облік шляхом електронного чипування, регулювання розмноження тварин, що не є племінними, контроль за продажем собак та котів, повна ліквідація такого явища в місцях продажу, як послуга населенню “беру – дарую”, підвищення відповідальності власників тварин, особливо тих, що відносяться до потенційно небезпечних. 
Ведення бази даних всіх безпритульних тварин, що потрапили до пункту стерилізації та утримання тварин.»
На превеликий жаль керівниками Підприємства з боку Миколаївської міської ради та безпосередньо дирекцією Підприємства не було виконано за період 2014 – 2017 роки дві основні вимоги:
1.  Щодо вирішення питання утримання собак та котів, які мають власників: їх облік шляхом електронного чипування, регулювання розмноження тварин, що не є племінними, контроль за продажем собак та котів, повна ліквідація такого явища в місцях продажу, як послуга населенню «беру – дарую».
2.  Щодо впровадження єдиного реєстру (бази даних) всіх безпритульних тварин в м. Миколаєві, які потрапили туди з метою стерилізації, вакцинації та ідентифікації за період з 2014 – 2017 роки.
Невиконання цих вимог унеможливлює:
1.  Підрахунок загальної кількості собак і котів в м. Миколаєві на початок 2018 року (тих, що знаходяться у володінні людей і безпритульних).
2.  Доказ щодо кількості виловлених та опрацьованих собак і котів на Підприємстві згідно використаних бюджетних коштів на ці завдання за період 2014 – 2017 роки.
3.  Розрахунок планування виділення бюджетних коштів на наступний період 2018 – 2022 р.р. згідно нової Програми.
Ретельна статистика та звітність в м. Миколаєві ведеться тільки Адміністраціями районів: Центральним, Заводським, Інгульським, Корабельним щодо кількості підбору трупів собак та котів (кожного місяця) та щодо використання ними бюджетних коштів на виконання даних робіт.
Згідно наданих відомостей районними  адміністраціями по кількості підбору трупів собак і котів в м. Миколаєві за період 2014 – 2017 р.р. (таблиця 1) можна зробити наступні висновки:
1.  Показники кількості трупів собак і котів, які були виявлені Замовником та підібрані Виконавцем мають стійку тенденцію росту, в деяких випадках в 2 рази (графічне зображення 1; 2).
Графічне зображення 1 
Графічне зображення 2

Це, в свою чергу,  свідчить:
-        про зростання кількості тварин на вулицях;
-       про безвідповідальне та жорстоке поводження з домашніми тваринами, які все частіше стають безпритульними;
-  про марну трату бюджетних коштів тільки на роботу з вуличними тваринами.
2.  Робота, що направлена виключно на вуличних тварин (безпритульних) – хоч стерилізація, хоч розміщення у притулках, хоч вбивство не зменшує кількість собак і котів на вулицях. Навпаки збільшує!
3.  Збільшення кількості вуличних тварин з року в рік потребує збільшення використання бюджетних коштів на роботу, як з підбору трупів тварин, так і на роботу з вуличними тваринами (графічне зображення 3).
Графічне зображення 3

4.  Відсутність єдиного міського реєстру щодо обліку собак і котів, що належать населенню та відсутність єдиного міського реєстру щодо обліку собак і котів що є безпритульними і  пройшли опрацювання на Підприємстві (стерилізація, вакцинація, ідентифікація), свідчить про неналежну звітність на Підприємстві, а слідчо про неналежне використання бюджетних коштів з можливими елементами корупції та розкраданням бюджетних коштів.
ГО "Миколаївське міське товариство захисту тварин" направило до Миколаївської міської ради запит щодо роботи Підприємства у 2017 році. Подібні запити робляться на протязі 2014 - 2017 р.р. постійно, але в них ще ні разу не було підтверджень та доказів щодо системної роботи Підприємства, виконання Підприємством своїх Уставних завдань та використання бюджетних коштів згідно Програми. Як наслідок, ситуація в м. Миколаєві за період 2014 - 2017 р.р. в області поводження з собаками та котами різко погіршилася: почастішали випадки жорстокого ставлення до тварин, як в приватному володінні, так і на вулицях міста. Значно зросла кількість трупів собак і котів в м. Миколаєві та збільшилися витрати бюджетних коштів на роботу з ними.

Матеріал підготовила
еколог, керівник ГО "Миколаївське міське товариство захисту тварин" 
Махова М.О.

 Додатки:
  1.  Програма поводження з собаками такотами на території міста Миколаєва на 2013-2017 роки
  2.  Правила утримання домашніх собак такотів в м. Миколаєві   ДОПОЛНЕНИЯ ОТ 2012 ГОДА: http://mkrada.gov.ua/documents/3223.html















Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.